LİSEYİ NASIL DEĞERLENDİRİRİM? LİSEYİ VERİMLİ GEÇİRMEK - 1


Liseye başlamak insan hayatındaki önemli değişim noktalarından biri. Çocukluk halinizden çıkıp genç yetişkinliğe doğru ilerliyorsunuz. Olasılıklarla dolu, çok eğlenceli ve heyecanlı bir dönem bu aslında.  Ve bu dönemde yapacaklarınız da o çocukluk çağından farklı olmalı tabii ki.
Liseyi i boş geçirmemek için, kendimize artı değerler katarak sorumluluklarımızı yerine getirerek ilerlemek için nelere dikkat etmemiz gerekeceğinden bahsedeceğiz.

Lise 1 aslında çok şanslı bir dönemdir çünkü zorlu LGS maratonundan çıkmışsınızdır. Benzer şekilde harıl harıl hazırlanmanızı gerektirecek başka bir sınav yoktur. Üzerinizdeki başarma baskısı kalktığı için kendinizi rahatlamış hissedersiniz. Hatta bazıları öyle rahatlamış hisseder ki okulu tamamen sererler ve anne babalarını öğretmenlere “ama bu çocuk çok başarılıydı, ne oldu birdenbire anlamıyoruz” diye dert anlatmak zorunda bırakırlar. Bu tarafa yönelmiyoruz! Amacımız seneyi hem verimli, hem eğlenceli geçirmek.

Bu seneki temel hedefimiz, öncelikle derslerimizi çok iyi öğrenmek, sadece dersten geçmek değil, ÖĞRENMEK! Başka aktivitelere kapılıp gitmeden, dengeyi sağlayarak başarılı olmaya gayret etmek. Sonuçta sizin birinci işiniz öğrencilik, o zaman hakkını verin.

İkinci hedefimiz ise eğlenirken seneyi verimli de kılmak. Hayatımıza sanatı, sporu, sosyalliği, arkadaş ve ailemizi yani sosyal ve kültürel faaliyetleri dengeli miktarlarda dahil etmek.

İlk hedefimizi detaylandıralım:
Konu, ders çalışmak! Ama her gün 3 saat çalışmak gibi bir planı uzun vadeli sürdüremeyebilirsiniz. Bu sebeple daha gerçekçi, kısa süren ama verimliliği yüksek yollar bulmanız gerekli.
Benim branşımın Matematik olduğunu biliyorsunuz. Bunun için size net bir çalışma sistemi belirtebilirim, diğer dersler için söylediklerim öneri niteliğindedir, branş öğretmenlerinize danışarak değişikliklere gidebilirsiniz.

1)      Dersi çok iyi dinleyin. Bir şekilde kaçırdıysanız mutlaka o dersin videolarını geciktirmeden izleyin.
2)      Ders defteriniziveya akıllı defterinizi çok iyi tutun. Üzerlerine kendiniz için notlar alın, hatırlatmalar yazın.
3)      Her gün 10-15 dk ne işlediniz diye notlarınızı bir karıştırın.
4)      İşlenen konuyu anladığınıza eminseniz onunla ilgili 10 soru çözün. Öncelikle EBA soruları, sonra  seviyenize uygun bir test kitabından.
5)      Her konuyu iyi ÖĞRENDİĞİNİZDEN emin olun. Emin değilseniz yardım isteyin.

Diğer sayısal dersleriniz için de benzer yöntemler kullanabilirsiniz, bu gruptaki derslerin anlaşılma mantığı benzerdir.
Türk Dili ve edebiyatı dersinde öğretmenleriniz, kendi okulumun sistemine dayanarak söylüyorum, sizden belli kitapları okumanızı isteyeceklerdir, özete kaçmayın, kendiniz okuyun. Bu kültürel alanda yapacağınız çalışmaları da kapsar.
Yabancı dil gelişiminiz için yapabileceğiniz en yararlı şey ise TV veya Youtube’u İngilizce seyretmek.

İkinci hedefimize gelirsek;
Sosyal kültürel alanda kendimizi yetiştirmek, geçen zamanı lehimize kullanmak. Bunu da kültürel ve sosyal alan diye iki kısımda değerlendirebiliriz.  
Kültürel alanda ağırlıklı olarak sanatsal faaliyetler yer alır. Edebiyat, sinema, resim, müzik, gezi gibi alanlar. 
Sosyal alanda ise aile ile yapılan faaliyetler ve tatiller, arkadaşlarla geçirilen boş zaman, spor aktiviteleri bulunur.
Kültürel etkinlikler için en temel önerim, bilinçsizse savrulmak yerine kendinize bir çizgi belirleyip o şekilde gitmektir. Mesela belli bir yönetmenin filmlerini izlemek, sadece İspanyol yazarlardan 10 kitap okumak, daha önce denemediğiniz bir enstrüman çalmayı denemek, Kawai tarzı çizim yapmayı öğrenmek, İstanbul’daki araba ile ilgili olan müze ve sergileri gezmek gibi. Böylelikle bir konu üzerinde gerçek ve geniş bilgiler edinebilirsiniz.
Sosyal alandaki etkinliklerin ise keyfini çıkarın. İki sene sonra yaz tatillerinde üniversite sınavlarını dert etmeye başlayacaksınız, bol bol gezin ailenizle. Arkadaşlarınızla kahve içmeye gitmek, alışverişe çıkmak, PS oynamak, ailenizin izni çerçevesinde gece yatıya kalmak çok zevkli şeylerdir. Daha önce spor yaptıysanız okul takımlarında buna devam edebilişiniz. Yapmadıysanız dans, yürüyüş gibi arkadaşlarınızla yapabileceğiniz ve Halk Eğitim veya İSMEK’lerde ücretsiz verilen kurslara katılabilirsiniz. 

Yorumlar